Niezły ananas – o tym jak go obierać, kroić i podawać na imprezie!

krojenie ananasa

Wakacyjne spotkania z rodziną i przyjaciółmi stanowią idealną okazję do kulinarnych eksperymentów. Latem jesteśmy otoczeni całym mnóstwem świeżych owoców i warzyw z których z łatwością możemy wyczarować smaczne posiłki. Warto to wykorzystać! Niektóre tropikalne rośliny, takie jak na przykład ananasy, są dostępne w Polsce przez okrągły rok. Chcesz znaleźć odpowiedzi na pytania jak szybko obrać ananasa? Jak go pokroić i rozpoznać, że jest zepsuty? Dobrze trafiłeś! Poniższy artykuł wprowadzi Cię w prawdziwy ananasowy świat!

Jak prawidłowo obiera się ananasa? Instrukcja krok po kroku

  1. Rozpocznij od odkrojenia pióropusza ananasa (z około 2 cm zapasem) za pomocą ostrego noża.
  2. Następnie odkrój podstawę ananasa.
  3. Przejdź do odcinania zgrubiałej skórki owocu. Krój z góry na dół. Pamiętaj by pozbyć się całości „kory”.
  4. Najwygodniej będzie Ci przeciąć miąższ ananasa na pół, by móc później łatwo pozbyć się twardego środka.

Jak pokroić ananasa na plastry? Niezawodna metoda

Marzą Ci się plastry ananasa przypominające te, które dostępne są w puszkach? Zastanawiasz się jak obrać ananasa by wyglądał w podobny sposób? Sam osiągniesz identyczny efekt bez większego problemu. W tej formie tropikalny owoc będzie dużo zdrowszy. Przetworzony ananas zazwyczaj zanurzony jest po brzegi w słodkiej jak ulepek zalewie. Wykonując tę pracę samodzielnie, znacząco ograniczysz ilość spożywanych kalorii oraz zbędnego cukru. Jak przygotować ananasa?

Czego będziesz potrzebować?

  • ostry nóż
  • deska do krojenia
  • talerz
  • okrągły (najlepiej metalowy) wykrawacz do ciastek
Zobacz również!  Czego nie można jeść w ciąży i dlaczego?

Sposób wykonania:

  1. Odetnij pióropusz i podstawę ananasa.
  2. Następnie postaw owoc na odciętej końcówce.
  3. Połóż owoc na szerszej stronie.
  4. Pokrój ananasa na plastry o preferowanej grubości.
  5. Za pomocą małego metalowego wykrawacza wytnij twardy, nienadający się do jedzenia środek.
  6. Gotowe plastry przełóż na talerz lub wykorzystaj do dalszej obróbki.
  7. Rdzeń owocu wyrzuć. Nie przyda Ci się już do niczego.

Jak poznać, że ananas jest zepsuty?

Zastanawiasz się jak szybko obrać ananas, aby mieć pewność, że wciąż nadaje się do spożycia? Nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Bardzo dużo zależy od stanu w jakim znajduje się zakupiony przez Ciebie owoc. Podczas zakupów warto wybierać okazy lekko zielonkawe i z twardą skórką. Taki ananas będzie mógł spokojnie poleżeć w domu kilka dni bez obawy, że zgnije nim najdzie Cię na niego ochota. W przypadku, gdy zależy Ci na dojrzałym ananasie sytuacja wygląda nieco inaczej. Wybierz owoc o intensywnym zapachu i brązowawej skórce. Pamiętaj, że ananasa nie może być zbyt miękki (jeśli Twoje palce się w nim zapadają, możesz mieć pewność, że nie nadaje się on już do jedzenia). Unikaj również okazów posiadających widoczne obicia i uszkodzenia. Zdrowy ananas nie powinien mieć na swojej skórce żadnego białego nalotu. Jeżeli zobaczysz w sklepie taki owoc omijaj go z daleka! Najprawdopodobniej jest spleśniały, jedząc nadpsute produkty spożywcze ryzykujesz swoim zdrowiem!

Przydatna wskazówka: jeśli najmniejszy liść ananasa nie sprawia oporu podczas próby wyrwania oznacza to, że owoc jest słodki, dojrzały i gotów do tego by jak najszybciej znaleźć się w Twoim żołądku!

Jak pokroić ananasa na imprezę?

Wiesz już jak obrać świeżego ananasa, więc możemy teraz nieco podnieść poprzeczkę. Zaprosiłeś znajomych na imprezę i zależy Ci na tym by zachwycić ich estetycznie podanymi specjałami? Ananas nada się do tego idealnie!

Zobacz również!  Od depresji do euforii - wszystko, co trzeba wiedzieć o chorobie dwubiegunowej

Najpopularniejsze sposoby krojenia ananasa:

  • kostka
  • plastry
  • łódeczki
  • paski
  • wersja dekoracyjna (przepis krok po kroku poniżej!)

Finezyjny ananas – idealne dopełnienie stołu

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój ananasa wzdłuż na pół, otrzymane połówki przekrawaj dalej na równe części aż otrzymasz 8 równych kawałków.
  2. Za pomocą ostrego noża oddziel miąższ od skórki i twardego rdzenia. Otrzymasz kształt przypominający cząstkę pomarańczy.
  3. Wyjmij miąższ i pokrój go na kawałki.
  4. Pokrojone cząstki włóż z powrotem do „stelażu” ze skórki i rdzenia ananasa.
  5. Delikatnie powypychaj kawałki ananasa naprzemiennie by stworzyć miły dla oka efekt zaplanowanej nierówności.
  6. Na koniec powbijaj wykałaczki w każdy kawałek ananasa, tak by Twoi goście mogli wygodnie się częstować w trakcie imprezy.

Ciekawe propozycje domowych soków, które wykonasz samodzielnie

Sam widzisz, że w tym jak się obiera ananasa nie ma absolutnie żadnej filozofii! Z pomocą kilku użytecznych kuchennych przyborów wyczarujesz w zaciszu swego domu wiele apetycznie wyglądających dań i napojów. Teraz to Ciebie będą pytać o to jak obiera się ananasa. Jesteś już w tym prawdziwym ekspertem!

Ananas jest rośliną bogatą w witaminy i minerały. Warto wprowadzić go do swojej diety także w formie pysznych (i dobrze schłodzonych!) soków. Jednymi z najbardziej orzeźwiających połączeń na jakie możesz się zdecydować są:

  • jeżyna, jabłko, ananas
  • ananas, pomarańcza, kokos
  • a nawet limonka, ananas i… słodki ziemniak!

Śmiało eksperymentuj z proporcjami by stworzyć kompozycję, która najbardziej Ci odpowiada. Po domowe soki sięgaj jak najczęściej. To kopalnia witamin. Na zdrowie!