Naturalne soki warzywne to bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Są one łatwe do przygotowania w domu oraz smaczne. Ale jakie soki warzywne są najlepsze? Niewątpliwie jednym z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych przetworów warzywnych jest sok pomidorowy. Dowiedz się dlaczego warto go pić.
Co zawiera sok pomidorowy?
Sok pomidorowy zawiera bardzo wysoką ilość potasu, który naturalnie wspiera układ immunologiczny organizmu oraz pomaga w regeneracji komórek mięśniowych. Jest on także antyoksydantem, co sprawia, że posiada działanie przeciwrakowe. Duża ilość wapnia oraz magnezu gwarantuje szybszą regenerację mięśni, dlatego sok pomidorowy jest zalecany polecany sportowcom. Warto wiedzieć, że to właśnie pomidory są źródłem cennych witamin takich jak A oraz B6, a także pierwiastków takich jak żelazo czy sód, które wzmacniają organizm.
Pomidory surowe czy pasteryzowane?
Oczywiście najlepiej jest spożywać świeżo wycinane soki pomidorowe, ponieważ podczas obróbki termicznej wiele cennych witamin traci swoje właściwości. Warto wspomnieć tutaj o kwasie askorbinowym, którego zawartość w sokach spada bardzo nisko, podczas gotowania. Wyjątek spośród składników mineralnych zawartych w pomidorach stanowi kwercetyna. Jest to związek o działaniu przeciwrakowym, którego zawartość w sokach pomidorowych znacznie wzrasta podczas gotowania. Jeśli chcemy więc skorzystać z naturalnego bogactwa soków warto pamiętać, że wszystko zależy jakiego wsparcia dla organizmu potrzebujemy.
Co można przygotować z soku pomidorowego?
Zupa pomidorowa
Składniki zupy:
- sok pomidorowy
- przyprawy
- śmietana (opcjonalnie)
To jeden z najlepszych sposobów na spożywanie pomidorów. Potrawa ta daje wiele możliwości przyrządzenia. Można podawać ją z ryżem lub makaronem. Przygotowana ze świeżego soku pomidorowego stanowi bardzo zdrowy posiłek, który naturalnie wspiera organizm.
Koktajl warzywny
Sok pomidorowy możne być również również bazą pod pyszny koktajl warzywny z ulubionymi dodatkami na przykład przyprawami takimi jak kolendra, bazylia, kurkuma czy pieprz czarny. Takie same zioła można stosować w zestawieniu z przecierami i sokami przyrządzonymi na gorąco.
Sos pomidorowy z soku
Z soku pomidorowego można przyrządzić także pyszny sos spagetti. Dodatek śmietany oraz mąki (można przygotować także w wersji bezglutenowej) sprawi, że będzie on gęstszy, a po zagotowaniu z kurkumą przez około osiem minut stanie się niesamowitym źródłem antyoksydantów, chroniących nas przed wolnymi rodnikami.
Warto korzystać z naturalnych składników jakie oferują nam witaminy i składniki mineralne zawarte w sokach, szczególnie w sezonie na świeże warzywa. Dzięki nim dbanie o zdrowie staje się łatwiejsze oraz daje nam więcej możliwości dobierania ulubionych składników do potraw.