Coraz bardziej popularną metodą przyrządzania potraw jest gotowanie na parze. Wiele osób decyduje się bądź zaczyna rozważać taką formę przygotowywania dań. Nie każdy wie, jak dużo zalet ma gotowanie na parze i dlaczego warto akurat tę metodę wykorzystać w kuchni.
Gotowanie na parze – największe zalety dla osób niezdecydowanych
Z pewnością należy stwierdzić, że gotowanie na parze ma znaczącą przewagę nad tradycyjnym gotowaniem. Głównymi zaletami, nad którymi nie ma żadnych wątpliwości, są:
- Korzyści zdrowotne, wynikające z gotowania na parze.
Do bardzo często przyrządzanych należą potrawy smażone. Choć lekarze i dietetycy alarmują o niekorzystnym wpływie spożywania potraw na zdrowie, nadal dużo osób nie zastanawia się nad tym faktem. Rezygnując ze smażenia na rzecz gotowania na parze, można nie tylko zdrowo zjeść, ale też smacznie. Ponieważ potrawy gotowane w parowarze nie tracą wody, nie są zatem suche, przypalone czy nawet zbyt miękkie jak to bywa w przypadku gotowania w tradycyjnym garnku. Dodatkowo warto wspomnieć, że nie dochodzi też do znacznych strat witamin i minerałów w przypadku gotowania na parze. Natomiast w wyniku tradycyjnego gotowania straty te sięgają 50%.
- Szybkość i bezpieczeństwo przyrządzania potraw.
Dużą zaletą tego sposobu gotowania jest fakt, że gotowanie jest znacznie szybsze w porównaniu z tradycyjnym. To duże ułatwienie dla osób zabieganych, nie lubiących, a nawet nieumiejących gotować. Wszystko dzięki większej temperaturze wody, która w porównaniu do tradycyjnego gotowania jest wyższa.
- Wspomaganie w procesie odchudzania.
Gotowanie na parze to zdecydowanie najlepsza opcja dla osób chcących schudnąć. Potrawy gotowane w parowarze są niskokaloryczne, lepsze w smaku, co powoduje ograniczenie dodawania przypraw, takich jak sól szkodliwa w nadmiarze, czy tłuszcz z patelni.
Są to największe zalety, ale warto też podkreślić, że gotowanie na parze zalecane jest osobom z chorobami układu krążenia, matkom karmiącym, dzieciom, kobietom w ciąży, rekonwalescentom.
Jakie urządzenie wybrać do gotowania na parze?
Na rynku jest wiele urządzeń do gotowania na parze, które posiadają pewne różnice. Warto zwrócić uwagę na:
- Parowar elektryczny – najbardziej popularne urządzenie do opisywanej metody obróbki żywności. Zazwyczaj jest kilkupiętrowy, co umożliwia gotowanie kilku potraw jednocześnie.
- Piekarnik z parowarem – Dzielą się na dwa rodzaje: z funkcją pary oraz z generatorem pary. Ten z pierwszą funkcją jest prostszy w obsłudze i sprawdzi się lepiej u osób mniej zaawansowanych.
- Parownik, czyli inaczej garnek parowy – nie jest zasilany prądem, jak dwa wymienione powyżej. Zastosowanie ma na kuchenkach gazowych. Wybór parowników jest bardzo szeroki ze względu na materiał, ilość poziomów do gotowania oraz funkcję stawiania na poszczególnych płytach (ceramiczne, elektryczne, gazowe).
- Nakładka na garnek – najtańsza opcja i najmniej praktyczna w przypadku bardziej złożonych i wymagających dań.
- Bambusowe naczynie – wykonywane ręcznie, musi wymiarami pasować do garnka, na który zostanie położone.
Wybór jest szeroki i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Warto nadmienić, że plusem tego typu urządzeń jest też to, że są funkcjonalne i nie zajmują wiele miejsca. Dla osób podróżujących też znajdą zastosowanie.
Istnieje bardzo dużo zalet gotowania na parze i nie da rady wymienić ich wszystkich. W zasadzie ten sposób nie ma praktycznie wad. Decydując się na taką metodę gotowania, można osiągnąć same korzyści, dlatego nie ma wątpliwości co do tego, czy warto gotować na parze.