Papaja to potoczna nazwa egzotycznego owocu, jakim jest melonowiec właściwy. Początkowo uprawiany był w Ameryce Południowej, Środkowej oraz w południowych rejonach Ameryki Północnej. Obecnie krajami, które produkują najwięcej owocu są: Meksyk, Brazylia oraz Stany Zjednoczone. Papaję uprawia się nawet na terenach południowej Europy. Nie jest powszechnie używana w Polsce, dlatego niektórzy mogą zastanawiać się, jak powinno się jeść papaję? Owocem aniołów – jak podobno nazwał melonowca Krzysztof Kolumb – można zajadać się na wiele różnych sposobów. Poniżej część z nich zostanie przedstawionych.
Jak smakuje i wygląda papaja?
Owoc ten jest słodki, a jednocześnie ma delikatnie korzenny posmak. Często mówi się, że smakiem przypomina melona i mango. Mierzy od kilkunastu do 20 centymetrów długości, choć zdarzają się okazy mające 40 centymetrów. Kształtem przypomina gruszkę. Pokryty gorzką, niejadalną skórką. Gdy ta jest zielona, oznacza to, że owoc nie zdążył dojrzeć. Można go wówczas kupić i przechowywać w temperaturze pokojowej, a w ciągu paru dni powinny pojawić się na powierzchni skórki żółte lub pomarańczowe przebarwienia. Oznacza to, że papaja jest gotowa do spożycia. Kolejną oznaką dojrzałości owocu jest delikatne zapadanie się miąższu pod naciskiem palców. Miąższ owocu ma soczyście pomarańczowy kolor, a w środku zawiera drobne, czarne pestki, pokryte śluzem.
Jak jeść papaję?
- Należy dokładnie umyć owoc pod bieżącą wodą.
- Następnie konieczne jest usunięcie niejadalnej skórki z pomocą małego noża kuchennego bądź obieraczki, tak by nie odkroić zbyt dużo miąższu.
- Kolejnym krokiem jest przecięcie melonowca wzdłuż na dwie równe części.
- W dalszej kolejności powinno się usunąć pestki wraz ze śluzem za pomocą łyżki. Jednak nie warto ich wyrzucać, ponieważ są jadalne i można je wykorzystać.
- Na koniec można pokroić papaję na mniejsze kawałki i jeść surowe lub jako dodatek do mięs, owoców morza, sałatek, koktajli i innych potraw.
Jak wykorzystać pestki papai?
Pestki owocu mają dość intensywny, gorzki smak z nutą pikantności, dlatego mogą nie przypaść niektórym do gustu. Jednak jest to doskonały dodatek do koktajli owocowych lub owocowo-warzywnych po zmiksowaniu. Jeszcze lepszym sposobem na wykorzystanie pestek melonowca jest wysuszenie ich i zmielenie lub sproszkowanie. W takiej postaci można mieszać je z wodą, jogurtem, posypywać sałatki lub przyprawiać mięsa. Nasiona papai działają bardzo korzystnie na zdrowie. Wspomagają proces trawienia i pracę układu pokarmowego, dzięki zawartości dużej ilości enzymów trawiennych. Dodatkowo wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Dlatego właśnie nie warto ich wyrzucać.
Wykorzystanie papai w kuchni
Sam owoc melonowca doskonale smakuje skropiony sokiem z cytryny, z dodatkiem soli lub soli i pieprzu.
Jako dodatek do dań wytrawnych
Po spróbowaniu jego smaku można też eksperymentować i dodawać go do dań wytrawnych. Papaja dopełnia smak dań z owocami morza, głównie krewetkami, na przykład w postaci sosu czy salsy. Świetnie komponuje się też z różnymi rodzajami mięs, a papaina – zawarty w miąższu enzym – sprawi, że będą bardziej kruche i smaczne. Jest to także doskonały dodatek do gulaszów, curry, sosów i pikantnych dań.
Jako deser
Oczywiście, z wykorzystaniem papai można stworzyć wiele pysznych deserów. Przykładowo, w połączeniu z innymi owocami jako sałatka, bądź jako lody czy sorbet na upalne dni. Pysznie smakuje z wyrobami mlecznymi, jak na przykład jogurt czy śmietana. Dzięki zawartości pektyn, ten owoc może być podstawą dżemów, kompotów, syropów, soków i innych przetworów.
Czy ktoś nie powinien jeść papai?
Papai nie powinni spożywać ludzie, którzy są na nią uczuleni. Tak samo jak osoby uczulone na syntetyczny lateks, gdyż zachodzi tu alergia krzyżowa. Oznacza to, że takie osoby jednocześnie mają alergię na papaję, gdyż zawiera ona niewielką ilość soku mlecznego, czyli lateksu naturalnego. Podobne alergeny występują w awokado oraz bananie, dlatego każdy, kto unika któregoś z tych owoców w swojej diecie, powinien też zrezygnować ze spożywaniem papai.
Kobiety w ciąży mogą jeść miąższ owocu, a nawet jest to wskazane, ponieważ zawiera on wiele wartości odżywczych, w tym kwas foliowy – bardzo potrzebny ciężarnym. Nie powinny jednak konsumować jego nasion w żadnej postaci, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo uszkodzenia płodu.
Okazuje się, że papaja poza walorami smakowymi niesie za sobą również wysoką wartość zdrowotną. Jest to źródło witaminy C oraz A, K, E i B6. Zawiera takie minerały, jak: magnez, żelazo, potas, sód, wapń czy fosfor. Jest niskokaloryczna, bo ma jedynie 43 kalorie w 100 gramach i niski indeks glikemiczny, wynoszący 59. W związku z tym, przy najbliższej okazji warto spróbować tego egzotycznego owocu, zapoznać się z jego smakiem i samodzielnie zdecydować czy przypadnie nam do gustu. Przy regularnym spożywaniu papaja mogłaby pozytywnie wpływać na zdrowie i samopoczucie, a dodatkowo wzbogacić nasz jadłospis.