Zdrowa, urozmaicona i odpowiednio zbilansowana dieta jest niezwykle ważna dla prawidłowego przebiegu ciąży. Dlatego istotne jest aby wiedzieć, czego nie można jeść w ciąży. Właściwe żywienie zapewni kobiecie dobre samopoczucie, jak i dostarczy jej dziecku wszelkich ważnych dla jego rozwoju składników odżywczych.
Czego nie można jeść w ciąży?
1. Owoce morza
Po jakie produkty nie należy jeszcze sięgać w trakcie ciąży?
Wszyscy eksperci są zgodni co do tego, że w ciąży nie wolno pić napojów alkoholowych. Alkohol jest produktem bezwzględnie zakazanym. Chodzi tutaj o wszelkie jego rodzaje, nie ważne czy jest to piwo czy lampka wina. Nie należy go spożywać w żadnej, choćby najmniejszej ilości. Nawet mała dawka alkoholu może wpłynąć negatywnie na rozwijający się właśnie narząd dziecka. Nie istnieją dane o jego ewentualnej dopuszczalnej dawce, a więc należy go całkowicie wykluczyć na czas ciąży. Napoje alkoholowe wypijane przez ciężarną mogą prowadzić do różnych anomalii w rozwoju serca, nerek czy wątroby. Dzieci kobiet, które piły w ciąży alkohol mają słabsze kości, które są bardziej narażone na złamania. Alkohol wypijany na samym początku ciąży działa korzystnie na rozwój mózgu płodu, a w 3 trymestrze doprowadza do spowolnionego wzrostu dziecka. Najgroźniejszy jest jednak FAS, a więc nieuleczalny zespół zaburzeń.
Jakich owoców nie należy jeść w ciąży?
Produkty zakazane w ciąży – żywność przetworzona
W żywności wysoce przetworzonej znajduje się wiele sztucznych aromatów, barwników, konserwantów. Właśnie dlatego jest on odradzana w okresie ciąży, jak i ogólnie dla swojego zdrowia nie powinno się po nią sięgać. Kobiety nie powinny więc spożywać: konserw, koncentratów zup, napojów kolorowych, głęboko mrożonych produktów. Zawsze warto skonsultować swoje codzienne menu z lekarzem, który doradzi to, po jakie produkty warto sięgać, a jakich z pewnością unikać.
Zioła i suplementy w okresie ciąży
W okresie ciąży należy też uważać na suplementy. Nie wszystkie produkty zostały zbadanie w kwestii ich wpływu na ciążę i laktację. Trzeba też pamiętać, że niektóre preparaty mogą wchodzić w interakcje z zażywanymi lekami. W ciąży trzeba uważać na:
- papainę,
- schizandrynę,
- olej lniany,
- lukrecję,
- witaminę A i D,
- diabelski pazur,
- malwę indyjską,
- zieloną herbatę,
- aloes,
- pluskwicę groniastą.
Kobiety w ciąży muszą pamiętać o zachowaniu dobrze zbilansowanej i zdrowej diety. Przez te 9 miesięcy muszą z niej wykluczyć alkohol, jak i pewne pokarmy. Dla zdrowia dziecka, jak i swojego lepiej nie ryzykować i zadbać o dobrze skomponowaną dietę, która będzie sprzyjać rozwojowi dziecka i zdrowiu przyszłej mamy.